
Luonto- ja taidepajat lapsille ja nuorille
PAJAT
Taidepajoissa työskennellään eri tekniikoilla tarinankerronnan, rakentelun, piirtämisen ja maalaamisen sekä hävikkikukkien parissa.
Tarinoiden avulla lapsia innostetaan näkemään oma roolinsa luonnon moninaisuuden vaalijoina ja huolenpitäjinä.
Pajojen punaisena lankana ovat neljä eri haltijahahmoa suomalaisesta kansanperinteestä, joilla jokaisella on oma vastuualueensa luonnossa; Vetehinen, Maahinen, Tapio ja Mielikki.
Lasten taidetehtävät kumpuavat näiden hahmojen luontoon kytkeytyvistä taruista ja uskomuksista.
Taidepajojen teemat ja niihin liittyvät avainsanat löytyvät alta.
Avainsanat kertovat mitä tekniikoita ja materiaaleja painotetaan kyseisen teeman pajojen suunnittelussa.
TEEMA: VESI

Vesi on kaiken elämän edellytys. Siksi kansanperinteessä sekä suurilla merillä, että pienillä lähteilläkin on oma haltiansa.
Vedenhaltija auttaa ihmisiä ymmärtämään, että vedestä on pidettävä hyvä huoli.
Kaikista vedenhaltijoista tunnetuin on Ahti, sekä hänen puolisonsa Vellamo. Tarinoiden mukaan vedenhaltija voikin olla mies tai nainen, sillä kumpiakin on nähty.
Avainsanat: Kasvivärit, muste, ruokokynät, piirustus, maalaus, rakentelu, veden eläimet, vedenalaiset maailmat, meriseikkailut, sarjakuva, animaatio.
TEEMA: METSÄ JA ÖTÖKÄT

Maahiset asuvat maan alla. Jokaisella puulla ja kannolla voi olla oma haltijansa, joka lymyilee sammaloituneessa kivessä, kannossa, eläimen hahmossa tai erityisessä puussa.
Metsänhaltijoiden tehtävänä on opettaa ihmisille, että pienistäkin ötököistä on huolehdittava. Pörriäisten ja muiden pienten otusten ilmestyessä ihmisten taloihin, niitä voi kiittää käynnistä, ohjata ne varovasti ulos ja luvata niille paremman paikan pihalta.
Avainsanat: ruokohotelli, ötökät, askartelu, rakentelu, luonnonmateriaalit, ruokokynät, muste, mallipiirtäminen, valokuvaus, animaatio, sarjakuva.
TEEMA: METSÄN ELÄIMET

Puiden ja metsän haltija on Tapio. Nimi on alkujaan tarkoittanut metsää. Metsänhaltija, kuten muutkin haltijat, saattaa olla oikukas. Hyvällä tuulella ollessaan hän auttaa ihmistä, mutta pahalla päällä hän saattaa aiheuttaa vaikeuksia.
Metsässä kulkijoiden ja metsästäjien onkin syytä olla hyvissä väleissä Tapion kanssa. Sekä metsää että kaikkia sen eläimiä ja kasveja tulee kunnioittaa eikä mitään saa vahingoittaa turhaan.
Jos jotain haluaa ottaa mukaansa metsästä, se pitää perustella hyvin.
Avainsanat: savi, muovailu, hävikkikukat, luonnonmateriaalit, askartelu, rakentelu, eläinten pesät, majat, eläimet, kasvit, ötökät, mallipiirustus, maalaus, animaatio, sarjakuva, valokuvaus.
TEEMA: KASVIT JA YRTIT

Metsän kuninkaan Tapion vaimo Mielikki on metsän siistimisen, koristelun ja kaunistamisen hoitaja. Metsässä kulkijan on välillä syytä kehua metsän ja Mielikin kauneutta.
Mielikki on myös parantaja. Hän hoitaa ansoihin jääneet tassut ja käpälät, pesästä pudonneet linnunpoikaset sekä eläinten taisteluhaavat.
Mielikiltä voi pyytää sopivia rohtoja myös ihmisten vaivoihin. Hänen käyttämiään kasveja ovat erityisesti kataja ja kanerva.
Avainsanat: yrtit, kasvit, istuttaminen, hävikkikukat, kasvivärimaalaus, piirustus, luonnonmateriaalit, rakentelu, sarjakuvat, animaatio.
